2019 metų AKM protrūkių analizė


Afrikinio kiaulių maro protrūkis

Išanalizavus 2019 metų AKM protrūkius nustatyta, kad tokie rizikos veiksniai kaip neefektyvios biologinio saugumo priemonės, kitų gyvulių ar gyvūnų laikymas kiaulių ūkiuose, lankymasis miškuose, šėrimas žole ir kt. yra svarbūs AKM pasireiškimui. Remiantis šiais duomenimis galima teigti, kad AKM protrūkius kiaulių ūkiuose sąlygoja biologinio saugumo trūkumai ir rizikos veiksniai priklausomai nuo ūkio struktūros ir veiklos organizavimo.
Dažniausiai biologinio saugumo priemonės ūkyje randamos, tačiau jos būna fiziškai netinkamos (dezo kilimėliuose labai mažai pjuvenų, jie visiškai kiauri, sausi), jomis nesinaudojama. Nustatoma, kad už dezinfekcinio kilimėlio laikomi ne su kiaulių šėrimu ar priežiūra susiję daiktai kaip pvz., dviračiai, daržo inventorius ir pan., kas dezinfekcinį barjerą ir kitas biologinio saugumo priemones paverčia neveiksmingas. Kai laikomi kiti gyvuliai su kiaulėmis vienoje patalpoje ir jie vedžiojami į ir iš lauko, tai taip pat padaro dezinfekcinius barjerus neefektingais.
Kiaulių laikytojai žino kad reikia persirengti bei dezinfekuoti ir pakeisti avalynę, tačiau tai nėra jų kasdienė rutina, dažnai įeina į tvartą trumpam, tačiau nei persirengia drabužių, nei persiauna analynės. Taip pat plauna rankas po darbo su kiaulėmis, tačiau, labai mažai kas atkreipia dėmesį į rankų plovimą prieš einant pas kiaules. AKM nėra tas virusas kuris lengvai plinta per neplautas ir nedezinfekuotas rankas, tačiau šių procedūrų akcentavimas kiaulių laikytojams pagerina jų bendrą supratimą ir požiūrį apie biologinį saugumą.
Vykdydami aktyvią žemės ūkio veiklą ir važinėdami iš ūkio teritorijos į laukus ir atgal, ūkio savininkams yra didelė rizika parsivešti AKMV į ūkio teritoriją. Siūlome ūkio techniką laikyti kaip galima atokiau nuo kiaulių laikymo patalpos, pašarų laikymo patalpos ir kitų vietų, kur kiaulių priežiūros metu vyksta aktyvus judėjimas.
Tikimės, kad kiekvienais metais kiaulininkystės ūkių savininkai taps budresni ir atidžiau laikysis biologinio saugumo priemonių. Žinant rizikos veiksnius, kaip plinta virusas, galima apsisaugoti nuo AKMV patekimo į kiaulių laikymo vietą.

Afrikinio kiaulių maro kompetencijos centras

Select any filter and click on Apply to or press ENTER see results